Affiliate marketing, je hebt er misschien wel eens over gehoord of gelezen. In ons kleine Nederland word steeds meer en meer affiliate marketing toegepast. Niet alleen door zogenaamde internet goeroe’s, maar ook door particulieren en steeds meer bedrijven.

Het is de laatste jaren flink aan het groeien, steeds meer mensen horen of lezen er over en gaan op onderzoek uit. Want wat kun je eigenlijk met affiliate marketing?

Toen ik zelf ongeveer 10-12 jaar geleden in aanraking kwam met geld verdienen via internet, kwam affiliate marketing ook al voorbij. Al was het in Nederland nog niet al te bekend. Het kwam grotendeels overwaaien uit, hoe kan het ook anders, America. Daar werd het al veel meer toegepast dan bij ons.

Affiliate marketing sterk gegroeid in Nederland

Groei in affiliate marketing in Nederland

In de afgelopen 10 jaar is er veel veranderd omtrent affiliate marketing. En dan zijn het vooral regeltjes en de hoeveelheid waarin het word toegepast. Want in de basis is affiliate marketing eigenlijk niks veranderd. Je promoot een product van een ander en krijgt een commissie hierover als er wat gekocht wordt. Dit is het hele principe van deze manier van marketing doen.

Hoe affiliate marketing precies ontstaan is zou ik niet durven zeggen. Maar ik vermoed dat het zoiets is als een makkelijke en misschien ook wel goedkopere manier van reclame maken voor een bedrijf of product. In feite is dat wat je doet. Voor een bedrijf is dat natuurlijk wel interessant als door gewone mensen een deel van de promotie/marketing voor hun gedaan wordt.

Een mooi voorbeeld van hoe hard het gegroeid is komt van bol.com. Toen ik me daar aanmeldde als affiliate in 2013 (ongeveer) was ik een van de eerste 20.000 – 25.000 websites die promotie ging doen voor de grote blauwe man. Nu zijn er inmiddels ruim over de 1 miljoen websites die dit doen. Je ziet dat is een enorme stijging en dat is ook goed voor bol.com. Het is in feite gratis reclame voor hen.

Gratis tot op het moment dat er een bestelling wordt gedaan door een klant die via een affiliate link daar terecht komt. Hier zal een klein deel commissie van betaald worden aan de affiliate. Harde feiten heb ik hier niet van maar ik schat wel in dat dit op korte en lange termijn wel goedkoper zal zijn voor een bedrijf dan zelf veel en groot adverteren.

Een deel van de marketingkosten die een bedrijf maakt gaan dus naar affiliate marketing.

Opleiding volgen voor affiliate marketing

Is er een algemene opleiding die je kan volgen voor affiliate marketing in Nederland? Nee die is er eigenlijk niet, en dat is misschien een beetje vreemd gezien het feit dat het zo groot geworden is in Nederland. Maar ik zal er niet raar van opkijken als dit de komende jaren toch word opgepakt door scholen of opleidingsinstituten als LOI, NTI of NCOI of andere instanties. Of dit ook gaat gebeuren is gewoon afwachten.

affiliate marketing Nederland

Maar Daan jij hebt het toch ook geleerd, hoe heb je dat gedaan dan?

Dat klopt, ik weet inmiddels heel veel hier over en het meeste heb ik zelf geleerd via internet. Ondanks dat er geen officiële opleiding over is zijn er wel online cursussen die hier over gaan. Ik schat dat ik in de afgelopen 10 jaar minstens 10 verschillende cursussen heb gedaan die over affiliate marketing gingen of daar mee te maken hadden. Daarnaast ook veel zelf zoeken op internet hoe bepaalde dingen werken en hoe je dat kan toepassen.

Tegenwoordig is dit allemaal een stuk gemakkelijker dan 10 jaar geleden. Er is zo veel meer informatie te vinden nu. Websites zoals deze die er over vertellen en informatie delen. Je kunt zoveel meer en gemakkelijker hierover informatie vinden en jezelf wat inleren over dit onderwerp.

Ondanks dat er geen echte opleiding is kun je zelf toch die kennis wel tot je nemen en daar misschien iets mee gaan doen. Een van de betere online cursussen over affiliate marketing is de Affiliate Marketing Revolutie. Lees hier mijn review over deze cursus.

Is affiliate marketing wel legaal?

Heel eerlijk, toen ik hiermee in aanraking kwam dacht ik ook dit is eigenlijk maar een vage manier van geld verdienen. Want ja, laten we daar ook eerlijk over zijn, het gaat er uiteindelijk om dat je er wat mee verdient. Persoonlijk zie ik het nu ook gewoon als werk. Affiliate marketeer zijn is in mijn ogen gewoon een baan die je uitvoert als elke andere baan.

Maar is dit allemaal wel legaal en eerlijk? Toen ik in 2013 mijn bedrijf oprichtte en voornamelijk bezig was met affiliate marketing, wat toen nog helemaal niet zo bekend was in Nederland, was dit niet altijd makkelijk om uit te leggen. Aan de balie bij de KVK of uitleg aan mijn administratie bureau hoe het geld nu binnen kwam. “Dus jij stuurt iemand door naar een website en als diegene daar wat koopt verdien jij geld…uhh ” Was een veel voorkomende gedachte of reactie die ik kreeg.

Er was vrijwel niks bekend over deze manier van werken bij de overheid of andere instanties in Nederland. Het is dus niet zo gek om jezelf af te vragen of het allemaal wel klopt en kan.

Om de vraag dan even te beantwoorden, ja het is legaal. Affiliate marketing is geen vaag en onzeker iets, het is een legaal verdienmodel dat tegenwoordig veel word toegepast. Zelfs grote bedrijven passen dit zelf toe op hun websites om producten aan te bieden die ze zelf niet maken of verzorgen.

Voorbeeld hiervan

Een heel mooi voorbeeld om te noemen- vind ik zelf- zijn een paar van de grote vergelijkingssites die je vast wel kent. Beslist.nl, kieskeurig.nl, consumentenbond.nl. Dit zijn er nog maar een paar, maar ze passen allemaal affiliate marketing toe. Ook veel vergelijkingssites voor een zorgverzekering passen dit toe en ze verdienen om die manier hun geld. Er zijn behoorlijk veel websites van grote en kleine namen die affiliate marketing toepassen om zo wat extra te kunnen verdienen.

Als je het niet weet zal het je ook niet opvallen. Er is ook niks mis mee dat er affiliate marketing word toegepast. Het geeft alleen maar aan hoe hard het aan het groeien is en ook zeker niet illegaal is.

Wat biedt de toekomst voor affiliate marketing

Affiliate marketing in Nederland is behoorlijk gegroeid maar toch staat het nog redelijk in de kinderschoenen, denk ik. Ik verwacht dat dit de komende jaren alleen nog maar groter zal worden en steeds meer particulieren maar ook bedrijven dit zullen gaan toepassen.

Wat de toekomst echt te bieden heeft kan ik ook niet voorspellen. Ik kan wel inschatten dat wanneer je wilt beginnen met affiliate marketing dit een goede tijd is. Er is meer dan genoeg informatie te vinden op internet en ook verschillende online cursussen die je kan volgen op het gebied van affiliate marketing. Het is simpel een kwestie van oppakken en mee aan de slag gaan.

Voor mezelf zie ik ook een mooie toekomst tegemoet met affiliate marketing. Het is een zeer leuk en makkelijk verdienmodel dat op vele vlakken toepasbaar is. Het is heel erg veelzijdig en biedt heel veel mogelijkheden. Dit betekent dat ik in bijna elke markt als affiliate marketeer aan de slag kan en er dus altijd werk is. Het is een baan waar werkzekerheid zeer hoog staat. Ook voor de komende jaren.

Het is altijd afwachten wat de toekomst brengt maar er zijn goede vooruitzichten. Ik kijk er naar uit wat er de komende jaren gaat gebeuren niet alleen in mijn eigen bedrijf maar in het algemeen als het om affiliate marketing gaat.

Conclusie

Affiliate marketing is in Nederland, we kunnen er niet meer omheen. Ook zal het de komende jaren alleen nog maar blijven groeien. Er zijn nog veel kansen en mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Het is volkomen legaal om om deze wijze geld te verdienen. Wel is het zo dat je dit netjes moet opgeven bij de belasting natuurlijk. Als particulier, maar ook zeker als bedrijf zijnde.

Het word al veel toegepast om ons heen waarbij veel mensen het niet eens in de gaten hebben. En dat is prima, er gebeurt niks geks als je op een affiliate link klikt. De prijs van een product word niet ineens hoger. Het is volkomen veilig en normaal.

Ik ben erg blij met de mogelijkheden en kansen die het me biedt. Zeker in deze onzekere tijden van Covid19 (Corona). Nederland is maar een klein landje maar we zijn groot in vele dingen. Een slim land vol innovatieve bedrijven en mensen. Er zullen de komende jaren alleen maar meer bedrijven zijn die ook de groei inzien en zelf mee gaan in affiliate marketing toepassen of aanbieden.

Dit vind je misschien ook interessant.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.

About Daan Peeters

Daan is de eigenaar en oprichter van slimonlineverdienen.nl. Hierop deelt hij artikelen om mensen te inspireren en helpen om ook geld te verdienen op internet met behulp van affiliate marketing. Leer hoe jij dit ook kan van een ervaren affiliate marketeer.

Leave a Comment

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.